HPC gevelelementen voor nieuwbouw WUR

 

Op de campus van Wageningen University & Research (WUR) komt een nieuw onderwijsgebouw. mbX produceert voor het derde onderwijsgebouw, Aurora, de HPC gevelelementen voor zowel de buitenkant van het gebouw als het atrium. 

 

Nieuw onderwijsgebouw voor Wageningen Universiteit

Wageningen Universiteit & Research is op zoek naar aanvullende faciliteiten om het groeiende aantal studenten ideale onderwijsvoorzieningen aan te kunnen bieden. LIAG architecten en bouwadviseurs heeft het ontwerp gemaakt dat in alle opzichten flexibel is om in de toekomst snel in te kunnen spelen op veranderende ruimtebehoefte en functiewijzigingen.

Het nieuwe gebouw zal naast een grote collegezaal voor 225 studenten vooral veel colloquiumzalen en practicumzalen herbergen, dat is belangrijk in verband met de verwachte studentengroei. Daarnaast zal in het gebouw naast onderwijsruimtes en kantoren ook collegezalen en restauratieve voorzieningen komen. De omvang wordt ongeveer 7.500 vierkante meter.

De kernwaarden en identiteit van de WUR zijn terug te vinden in het ontwerp van het gebouw. Het motto: ‘Improve the quality of life’ is vertaald naar een duurzaam en gezond gebouw. Voor de gevels heeft LIAG gekozen voor een integraal concept. Horizontale gevelbanden omsluiten het gebouw en lopen via het atrium door van buiten naar binnen.

HPC gevelelementen met speciaal ontworpen patroon

mbX produceert voor dit project alle gevelelementen van hogesterktebeton versterkt met glasvezel (HPC). De elementen bevinden zich zowel in het atrium als buiten. De elementen hebben een doorsnede van een L waarbij de lange zijde voorzien wordt van een speciaal ontworpen patroon. In totaal gaat het om circa 850 elementen. De HPC gevelbanden hebben verschillende functies. Van passieve zonwering, opwekking van zonne-energie en reflectie van daglicht tot diep in het gebouw.