mbX gaat HPC gevelelementen produceren voor het nieuwe Tergooi Ziekenhuis

 

 

Het nieuwe hoofdgebouw van Tergooi Ziekenhuis in Hilversum vormt de spil in het gezondheidspark Monnikenberg. Voor het nieuwe Tergooi Ziekenhuis gaat mbX de HPC gevelelementen produceren.

 

Het nieuwe Tergooi Ziekenhuis

De vraag om in te spelen op de vernieuwingen in de zorg leidde in 2011 tot het besluit te bouwen aan een nieuwe hoofdlocatie in Hilversum. Eind 2022 wordt hier alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige locaties in Hilversum en Blaricum ondergebracht. Het nieuwe ziekenhuis wordt de spil van het gezondheidspark Monnikenberg. Tergooi gaat de nieuwbouw in één keer realiseren, in plaats van de eerder geplande nieuwbouw in twee fases. Hierbij wordt een nieuw gebouw gerealiseerd bestaande uit vier bouwdelen (A,B,C,D) waarin de meeste zorgfuncties worden ondergebracht.

Wiegerinck architecten heeft bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis de kracht van de groene omgeving optimaal benut. Voor het ontwerp van de verschillende bouwdelen, gebruikten de architecten het bos als inspiratiebron. Dit is onder andere terug te zien in de gevels. De verticale ritmering, de hoge ramen, het boombastachtige verticale metselwerk en de special geproduceerde gevelelementen met uniek patroon zijn in harmonie met de omgeving en weerspiegelen subtiel het omliggende bos.

HPC gevelelementen met uniek patroon

Voor het nieuwe Tergooi Ziekenhuis gaan wij diverse gevelelementen van hogesterktebeton produceren. De elementen zijn voor de verbindingsgangen tussen de diverse (hoofd)gebouwen van het nieuwe ziekenhuis. De gevelelementen bestaan onder andere uit kolommen, dakranden, slanke zitelementen en gevelpanelen. Een aantal elementen worden voorzien van een speciaal patroon dat verwijst naar het bosrijke gebied.  

 

Projecten met HPC gevelelementen 

mbX heeft ruime ervaring met de productie van gevelelementen in hogesterktebeton. Zo heeft mbX onder andere voor het centraal station van Arnhem 1500 dubbelgekromde HPC gevelelementen geproduceerd. Voor station Lansingerland-Zoetermeer produceerde mbX 3.600 m2 aan HPC-elementen.